Knihy a publikácie

Tlač knihy lepená väzba V2 paperback Banská Bystrica

Objavte svet plný možností

Tlač knihy je našou vášňou. Kombináciou kvalitného papiera, moderných tlačiarenských a polygrafických technológií doplnených zručnosťou a profesionalitou našich kolegov získate kvalitnú knihu, publikáciu alebo výročnú správu.

Ako vzniká kniha – publikácia – výročná správa?

1. Dodanie obsahu

Tlači každej knihy či publikácie predchádza precízna príprava jej obsahu. Autor či editor sa postará o text, obrázky a prípadne aj o grafiku. Kľúčové je zabezpečiť, aby bol obsah v správnom formáte a rozlíšení pripravený na tlač. My sa postaráme o formálnu kontrolu tlačového súboru, pričom obsah a gramatiku nekontrolujeme.

2. Dizajn obálky a stránok

Dôležitým faktorom príťažlivosti knihy je jej dizajn. Obálka knihy je prvým kontaktom čitateľa s knihou, preto musí byť na prvý pohľad pútavá a atraktívna. Tento proces zahŕňa nielen vytvorenie obálky, ale aj formátovanie jednotlivých stránok. Naši grafici sa s vašou spoluprácou postarajú o profesionálny a atraktívny vzhľad knihy akéhokoľvek formátu, hrúbky a väzby.

3. Tlač knihy

Samotná tlač je dôležitým a rozhodujúcim procesom. V momente, keď nám dodáte pripravený a odsúhlasený obsah a dizajn, naše tlačiarenské stroje sa postarajú o vytlačenie stránok. K dispozícii máme dve metódy tlače – digitálnu tlač, ktorá je vhodná pre nízke náklady a ofsetovú tlač ideálnu pre väčšie množstvo výtlačkov. Najvhodnejší typ tlače, v pomere množstvo/cena, vám odporučíme podľa vášho nákladu a požiadaviek.

4. Typ knižnej väzby

Typ knižnej väzby je potrebné si ujasniť už na začiatku, teda pri tvorení obsahu knihy. Po dokončení tlače sa stránky knihy zviažu do jedného celku. Existujú rôzne možnosti väzby, ako napríklad tvrdá alebo mäkká väzba, kovová väzba alebo lepenie. Dôležité je, aby zvolená väzba zabezpečila trvanlivosť knihy ako aj pohodlné listovanie a čítanie. 

5. Finálizácia

Po správnom ukončení všetkých krokov sú vaše publikácie hotové. Podľa vašich požiadaviek ich zabalíme a pripravíme na prevzatie, prípadne na odoslanie. V prípade elektronickej distribúcie knihy zabezpečíme, aby bol jej obsah v správnom formáte vhodnom pre e-knihy.

Konečný formát: 

Knihy a publikácie bežne tlačíme vo formátoch A6, A5, B5, A4 ale aj v iných neštandardných veľkostiach.

Typy papiera: 

Najčastejšie používaným médiom na vnútorné listy je 115g ofsetový matný papier. Často však tlačíme aj na drevitý volumenózny knižný papier Holmen Book Cream 80 g, ktorý má jemnú krémovú farbu a nízku plošnú hmotnosť. Takáto kniha má nízku hmotnosť, ale pôsobí hrubšie. Každá kniha či publikácia si však vyžaduje iný typ papiera, preto vám ukážeme náš vzorkovník.

Typy knižnej väzby:

  • V1 – šitá väzba – listy sú zošité skobou z plochého alebo zaobleného drôtu („zošitová“ väzba)
  • V2 – lepená väzba
  • V4 – šitá väzba – knižné zložky sú zošité niťou
  • V6 – lepené listy z tenkej lepenky tzv. leporelo
  • V8 – tvrdá väzba
  • Špirálová väzba – známa z kalendárov a poznámkových notesov, využíva sa však aj na viazanie brožúr, katalógov, učebníc a kníh. Pevné kovové špirály sú dostupné v širokej škále farebných prevedení.

Zušľachtenie obálky publikácie:

Povrchová úprava obálky lamináciou (matnou, lesklou, zamatovou, štruktúrovanou) sa postará o zvýšenie odolnosti publikácie ako aj o požadovaný vizuálny a hmatový efekt.
Jednoznačne pôsobivým detailom na obálke knihy – publikácie je 3D parciálne UV lakovanie, ako aj použitie metalickej fólie v 3D alebo 2D efekte. Zanechajte vysoký dojem a zvýraznite na grafiku alebo písmo.

Tlač kníh a publikácií:

Dokážeme vám vytlačiť aj jeden kus knihy, z ekonomického hľadiska je to však náročnejšie. Priemerný náklad tlače kníh sa pohybuje v rozmedzí 300 až 2500 kusov publikácií. 

Bez obáv. Je to jednoduché.

Máte záujem o tlač knihy alebo inej publikácie? Napíšte nám.


Viac z našej tvorby